Vesayet Davası ve Vasi Tayini (Atanması) Nedir?
Velayet altında bulunmayan küçüklerde ve kısıtlama altında olan erginlerde vesayet davası ve vasi tayini (atanması) nedir? Bu kişilerin kendi haklarını ya da mali menfaatlerini koruyamayacağı bir durumda olması; bu kişilerin koruma altına alınmasına ve vasi atanmasına neden olur.
Vesayetle ilgili tüm hükümler, Türk Medeni Kanunu’na göre düzenlenir. Bu düzenleme 396 ve 494. Madde uyarınca yer alır. Burada kayyım atamasıyla vasi atamasının karıştırılmaması gerekir.
Kayyım belli işleri yapmak ya da mal varlığını yönetmekle ilgilenir. Ancak vasi; vesayet altındaki küçük ya da kısıtlı erginlerin, malvarlığına ait tüm menfaatlerini korumakla ilgilenir.
Vesayet Davası Nedir?
Velayet altında olmayan küçüklerin ve korumak amaçlı bazı erginlerin adına yapılan hukuki işlem vesayet davasını oluşturur. Kişilerin vesayet altına alınması için tespit yapılması ve vasi olarak bir kişinin görevlendirilmesi gerekir. Bu yüzden vesayet davaları, vasi tayini davası olarak da anılır.
Vesayet davaları; basit yargılama usulüne uygun yapılırken, adli tatillere denk gelse de süreç işler. Kısıtlama kararı verildiğinde, kısıtlanan kişinin yerleşim yeri ve nüfusunun kayıtlı olduğu yerde ilan edilir. Türk Medeni Kanunu 410.maddesine göre ise; vasinin yerleşimi yerinin, vesayet makamınca izin verilmediği sürece değiştirilmesi de mümkün değildir.
Vasi Tayini Belgesi Nasıl Alınır?
Akıl sağlığının oluşması durumunda; kendi işini görmeyen ya da bakıma muhtaç kişilerin günlük yaşamlarını idame ettirebilmeleri için vasi tayini yapılır. Vesayet süresi ise; kişiye vasinin atanmasıyla birlikte 2 yıldır. Bu süre dolduğunda vasi değişimi yapılabilir.
Vasi tayin belgesi için; kişinin kendi akrabası ya da yakını, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapar. Yani birincil derecede akrabalar vasi tayini için tercih edilen kişilerdir. Ancak kesin kural değildir. Kişiye yakın biri de vasi olabilir.
Vesayet Davası ve Vasi Tayini (Atanması) Nedir; Vasi Olmak İçin Hangi Şartlar Aranır?
Vesayet ya da vasi tayini davasında bazı koşulların oluşması gerekir.
- Vasi tayini talebi yapan kişinin, Hukuk Mahkemeleri Kanunu uyarınca dava dilekçesi düzenlemesi gerekir.
- Kısıtlama kararının neden olduğu, neden vasi atanması gerektiği gibi sebepler, kanıtlarıyla birlikte sunulmalıdır.
- Kısıtlama kararı talebinin yapılabilmesi için, Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir.
Türk Medeni Kanunu 418.maddesine göre; kısıtlılar, kamu hizmetinde yasak almış ya da haysiyetsiz hayat sürmüş olanlar, menfaatlerin vasi atanacak kişiyle çatışması, kişilerin arasında husumet bulunması durumunda, vasi olamazlar.
Vasi Tayini Davası Ne Kadar Sürer?
Vesayet davası ve vasi tayini (atanması) nedir; kısıt altında bulunan ergin kişilerin ya da vesayet altında bulunmayan küçüklerin, kişisel haklarını ve menfaatlerini korumak için vesayet kurumu vardır.
Bunun yanında mahkeme kararı alınmadan küçük ve kısıtlılara için vasi atanması imkânsızdır. Vasilik davaları çoğunlukla 120 gün ila 330 gün arasında değişen sürelerde görülür.
Vesayet Davası ve Vasi Tayini (Atanması) Nedir; Noter Vasi Tayini Yapabiliyor mu?
Vasinin tayin edilebilmesi için, mahkeme kararının olması gerekir. Vasinin ikamet ettiği yer açısından yetki ve görevli mahkeme tarafından, velayet altında olmayan küçüklere ve kısıtlı erginlere vasi tayin edilir. Ancak noter tarafından vasi tayini yapılamaz.
Vesayet Davası ve Vasi Tayini (Atanması) Nedir; Yaşlılara Vasi Atanabilir mi?
Belli nedenlerle kendi işini yerine getiremeyen kişiler, kısıtlılık dahilinde Türk Medeni Kanunu’nun 408. Maddesi uyarınca kısıtlama kararı aldırabilir. Buna göre;
- Yaşlılık nedeni
- Engelli olunması
- Deneyimsiz olmak
- Ağır hastalık geçirmek nedenleriyle kısıtlama kararı alınabilir.
Aynı zamanda yaşlılarda, özellikle demans ya da Alzheimer gibi hastalıklara sahip kişilerin, muhtaç oldukları ve kendi işlerini gerektiği şekilde yapamadıklarından dolayı, talepli olarak dava açılabilmektedir.
Mahkemece kişinin kısıtlılığına gerek olup olmadığı değerlendirilir, tam teşekküllü hastanede sağlık kurul raporu alınarak yaşlılara vasi tayini yapılabilir.
Vesayet davası ve vasi tayini (atanması) nedir konusunda herhangi bir soru ya da sorununuz varsa; dava sürecini başlatmak ve gerekli başvuruları yapabilmek için, konusunda deneyimli ve uzman avukat ile görüşebilirsiniz.
- Hızlı Erişim: Online platformumuz sayesinde, hukuki danışmanlık hizmetlerine anında ulaşabilir ve acil durumlarınızda hızlı çözümler alabilirsiniz. Randevu alma veya fiziksel ofis ziyaretine gerek kalmadan, ihtiyaç duyduğunuz desteği hemen sağlayabilirsiniz.
- Maliyet Etkinliği: Hizmetlerimizi çevrimiçi olarak sunarak, geleneksel hukuk bürolarının sunduğu yüksek maliyetlerin önüne geçiyoruz. Ücretlendirme, danışmanlık hizmeti başlamadan önce net ve şeffaf bir şekilde belirlenir, bu da bütçenizi daha iyi yönetmenize olanak tanır.
- Kapsamlı Uzmanlık: Farklı hukuk alanlarında uzmanlaşmış avukatlarımızla geniş bir yelpazede hizmet sunuyoruz. Ticaret hukuku, iş hukuku, aile hukuku ve daha fazlası için en uygun uzmanı seçebilir ve sorularınızı profesyonel bir şekilde çözebilirsiniz.
- Güvenli ve Gizli Danışmanlık: Tüm görüşmeleriniz son SSL sertifikalı şifreleme ile korunur, kişisel bilgileriniz ve hukuki verileriniz güvenli bir şekilde saklanır. Gizliliğiniz bizim için önemlidir.
- Kullanıcı Dostu Platform: Basit ve etkili kullanıcı arayüzümüz ile hukuki danışmanlık sürecinizi kolayca yönetebilir, belgelerinizi dijital olarak paylaşabilir ve görüşmelerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.