Tehdit Suçu ve Cezası (TCK m.106)
Gelecekte bir başkasına bir kötülük yapılacağına dair sözlü ya da eylemsel olarak belirtilen beyanlara tehdit adı verilir. Türk Ceza Kanunu’nda tehdit ve şantaj konuların kati yani kesin yaptırımlar söz konusudur. Herhangi bir tehditte bulunan ve bu eylemi kanıtlanan kişi, yasalar gereği yine yasaların belirlediği Tehdit Suçu ve Cezası (TCK m.106) kapsamındaki cezalara çarptırılır.
Tehdit Suçu Nedir?
Tehdit suçu; yukarıda da belirttiğimiz üzere failin, karşısındaki kişiye gelecek bir zaman dahilinde kötülük yapacağına dair sözlü ya da fiilen yaptığı davranışların oluşturduğu bütünlüktür. Bu suç için yargılama Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldığı gibi davadan önce ilk olarak uzlaşma yoluna gidilmektedir. Eğer bu tehdidin boyutu yahut sınırı aşılırsa fail bu kez şantaj suçunu da işlemiş kabul edilecektir.
Tehdit suçu dahilinde yargı tarafından, tehdide uğramış olan kişilerin iç dünyaları, özgürlüğü ve karar alma özgürlükleri korunmak istenmiştir.
Tehdit Suçu Kimlerin Aleyhinde Olabilir?
Tehdit Suçu ve Cezası (TCK m.106)’ya göre tehdit suçu yalnızca gerçek kişilerin aleyhinde işlenebilmektedir. Yani, herhangi bir kurum, kuruluş, dernek, vakıf gibi tüzel kişilerin aleyhinde tehdit ya da şantaj suçunun işlenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Firma, kurum ya da kuruluşlara yapılan tehdit, tehdidin içeriğine bakılarak firma sahibi ya da ortaklarının aleyhinde işlenmiş bir suç olarak kabul edilebilmektedir.
Tehdit Suçu ve Cezası (TCK m.106); Hukukta Tehdit Suçunun Niteliği
Tehdit suçunun oluşması için failin bu eylemeni yerine getirme gerçekliğine yani ihtimaline bakılmaz. Örneğin; fail karlısındaki kişiye “ seni öldüreceğim, seni döveceğim vs. “ gibi cümleler kuruyorsa ve bu karşıdaki kişide bir korku yaşanmasına neden oluyorsa o zaman failin sözlerini ne zaman yerine getireceği, nasıl olacağı gibi ya da harekete geçip geçmediği gibi durumlara bakılmadan uygun suç dahilinde cezalandırılmaktadır.
Tehdit suçunun oluşabilmesi için öncelikle kişilerin arasındaki olay, birbirlerine söyledikleri sözler, her ikisinin de birbirine karşı olan davranışları vs. gibi pek çok unsur birlikte değerlendirilmektedir. Ayrıca yine bu suçun oluşabilmesi için failin, karşısındaki kişiye haksız bir zarar vereceğini, açık, net ve ciddiyet içerisinde belirtmelidir. Bu unsurlardan uzak ya da kapalı sözler tehdit olarak değerlendirilmemektedir.
Tehdit suçunda tehdide uğrayan kişinin bu tehditten etkilenip etkilenmediği ya da korkup korkmadığı gibi durumlara bakılmaz. Çünkü eğer ortada yukarıda betimlenen gibi bir tehdit ya da korkutma durumu söz konusu ise o zaman bu suçun oluşması için yeterlidir. Tehdit suçu direkt olarak karşıdaki kişiye yapılabildiği gibi, iletme yoluyla da yapılabilmektedir. Örneğin; “ babana söyle, onu öldüreceğim. “ tarzında kullanılan- oluşturulan bir cümle iletme yolu ile yapılan tehdittir.
Tehdit Suçu ve Cezası (TCK m.106); Tehdit Suçu ve Cezası
Tehdit Suçu ve Cezası (TCK m.106)’ da tehdit suçunun bir cezaya dönüştürülmesi için öncelikle tehdit içeriğine bakılmaktadır. Örneğin; yaşam hakkına karşı olarak işlenmiş bir tehdit suçu ( seni yarın öldüreceğim, vuracağım vs. ) basit bir tehdit suçu olarak kabul edilmekte olup bunu cezası 6 aydan 2 yıla kadar uzanan hapis cezası şeklindedir. Ayrıca bu ceza para cezasına da çevrilebilmektedir.
Kişilerin mal varlıkları için işlenen basit tehdit suçlarında ( evini, dükkanını yakacağım vs. ) yine tehdit eden kişi 6 aya kadar hapis cezası almaktadır.
Tehdidin fazla olması, mağdurun savunmasız bırakılması da tehdit suçunun ağır halinin işlenmesi anlamına gelmektedir. Bu durum söz konusu olduğunda hapis cezası 2 yıl ila 5 yıl aralığında artmaktadır. Bu suça uğrayan kişiler dava açmak için bir ceza avukatı ile iddiada bulunmalıdırlar.
- Hızlı Erişim: Online platformumuz sayesinde, hukuki danışmanlık hizmetlerine anında ulaşabilir ve acil durumlarınızda hızlı çözümler alabilirsiniz. Randevu alma veya fiziksel ofis ziyaretine gerek kalmadan, ihtiyaç duyduğunuz desteği hemen sağlayabilirsiniz.
- Maliyet Etkinliği: Hizmetlerimizi çevrimiçi olarak sunarak, geleneksel hukuk bürolarının sunduğu yüksek maliyetlerin önüne geçiyoruz. Ücretlendirme, danışmanlık hizmeti başlamadan önce net ve şeffaf bir şekilde belirlenir, bu da bütçenizi daha iyi yönetmenize olanak tanır.
- Kapsamlı Uzmanlık: Farklı hukuk alanlarında uzmanlaşmış avukatlarımızla geniş bir yelpazede hizmet sunuyoruz. Ticaret hukuku, iş hukuku, aile hukuku ve daha fazlası için en uygun uzmanı seçebilir ve sorularınızı profesyonel bir şekilde çözebilirsiniz.
- Güvenli ve Gizli Danışmanlık: Tüm görüşmeleriniz son SSL sertifikalı şifreleme ile korunur, kişisel bilgileriniz ve hukuki verileriniz güvenli bir şekilde saklanır. Gizliliğiniz bizim için önemlidir.
- Kullanıcı Dostu Platform: Basit ve etkili kullanıcı arayüzümüz ile hukuki danışmanlık sürecinizi kolayca yönetebilir, belgelerinizi dijital olarak paylaşabilir ve görüşmelerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.