İftira Suçu ve Cezası
İftira Suçu ve Cezası; İftira davasının açılması için belirli suç unsurlarının meydana gelmiş olması gerekir. Bir kişinin kimliğinin veya kimlik bilgilerinin kullanılması ile hakkındaki soruşturmaların yapılmasının engellenmeye çalışılması, kişinin işlemediği bilindiği halde hukuka aykırı bir fiili yetkili kurumlara bildirmesi halinde iftira suçunun unsurları oluşur. Mağdur taraf, suçsuz olduğunu ispat edecek kanıtlarla birlikte dava açmalıdır.
İftira Davası Nasıl Açılır?
İftira, kişinin haksız bir eylem yapmadığı halde yapmış gibi gösterilmesi, kimliğinin kullanılması ve mağdur edilmesi gibi sebeplerle yapılır ve bu unsurların oluşması ardından yapan kişiye yaptırım uygulanır. İftira suçu ve cezası oluşması için suç unsurlarından en az birinin oluşması gerekmektedir. Mağdur kişi, masumluğunu ispat etmek adına delil toplamalı ve haklılığını mahkemede kanıtlamalıdır.
İftira suçu, gerçek kişilere karşı işlenen bir suçtur ve iftiraya uğrayan tarafın dava açma hakkı vardır. İdari cezalar sebebi ile tüzel kişilere iftira atılması da mümkündür. İftira davası hem gerçek kişilere hem de tüzel kişilere karşı açılabilir. İftira suçu, TCK’ nın 267. Maddesinde düzenlenmiş ve kişilerin onurunu korumak adına hukuki yollara başvurmasına kanun yolu açmıştır.
İftira suçu için dava açılacaksa, iftira suçunun konusunun suç oluşturmuş olması gerekir. İftira suçunun unsurlarından en az birinin oluşması, dava açılması için yeterlidir. İşlenmiş hukuka aykırı bir fiil olmamasına rağmen şahıs ya da şahısların bu fiili işlediğine dair şikayet edilmesi iftira davası açılması için yeterlidir. Yalan beyanların doğrudan söylenmese de açıklama yapılması ve kişilerin haksız bir şekilde hedef göstermesi de dava açılması için geçerli bir suç unsurudur.
İftira davası, asliye ceza mahkemesi tarafından görülür. Mahkemeye müracaat edecek kişi, iftiraya uğradığını, yanlış beyanlarla hedef gösterildiğini kanıtlayacak nitelikte delillere sahip olmalıdır. Asliye ceza mahkemesine dilekçe yazılması, bu dilekçede incelenmesi gereken konunun açıkça ifade edilmesi gerekir. İftira davalarında tanıkların ifadelerine de dikkate alınır.
İftira Suçunun Unsurları Nelerdir?
İftira suçu, cezası bir kişinin yapmadığı eylemler için yapılmış gibi gösterilmesidir. İftiraya uğrayan tarafın, haksız bir eylemi gerçekleştirmemesi ancak bu eylemi gerçekleştirmiş gibi şikayet edilmesi gerekir. İftira suçundan dava açılması için suç unsurlarının meydana gelmesi gerekir. İftira suçunun unsurları; kişinin kimliği ya da kimlik bilgileri kullanılarak adına haksız eylemler yapılması, yapmış olmadığı hukuka aykırı bir eylem için yapmış gibi şikayet edilmesidir.
İftira Suçu ve Cezası; İftira Suçunun Cezası Nedir?
İftira suçu ve cezası suç unsurlarının oluşması ve mahkemede kanıtlanması ardından düzenlenir. İftira atılan tarafın tanınan ve saygınlığı olan bir kişi olması, verilecek cezanın daha fazla olmasına sebep olur. İftira suçunun cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır. Özellikli hallerin bulunması durumunda bu ceza daha fazladır.
İftira Suçu ve Cezası; İftira Suçu İçin Tazminat Davası Açılır Mı?
İftira suçuna maruz kalan kişi, iftiraya uğradığını kanıtlayacak delillerle birlikte Cumhuryet Basavcılığı’na dilekçe yazmalı, dilekçesinde incelenmesi gereken konuları açıkça ifade etmelidir. İftiraya uğrayan taraf, iftira suçu işleyen tarafa tazminat davası açma hakkına sahiptir. Tazminat tutarı, iftiraya uğrayan kişinin uğradığı zarara göre belirlenir.Tazminat davası ise Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verilecek dilekçe ile açılır.
İftira Suçu ve Cezası; İftira Suçu İçin Manevi Tazminat Davası Açılır Mı?
İftiraya uğrayan ve mahkemede suçsuzluğunu ispat eden kişiler, manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Manevi tazminat talep edilirken; iftiradan dolayı yaşanılan keder, üzüntü, saygınlığın yitirilmesi, mahcup olma, dışlanma gibi ruhsal durumlar dikkate alınır. Manevi tazminat davasının tutarı, iftiraya uğrayan kişinin maddi imkanlarına göre hakim tarafından belirlenmektedir. İftiraya uğrayan kişinin sıfatı, sosyal yaşamı ve maddi geliri tazminat tutarının belirlenmesini etkiler.
- Hızlı Erişim: Online platformumuz sayesinde, hukuki danışmanlık hizmetlerine anında ulaşabilir ve acil durumlarınızda hızlı çözümler alabilirsiniz. Randevu alma veya fiziksel ofis ziyaretine gerek kalmadan, ihtiyaç duyduğunuz desteği hemen sağlayabilirsiniz.
- Maliyet Etkinliği: Hizmetlerimizi çevrimiçi olarak sunarak, geleneksel hukuk bürolarının sunduğu yüksek maliyetlerin önüne geçiyoruz. Ücretlendirme, danışmanlık hizmeti başlamadan önce net ve şeffaf bir şekilde belirlenir, bu da bütçenizi daha iyi yönetmenize olanak tanır.
- Kapsamlı Uzmanlık: Farklı hukuk alanlarında uzmanlaşmış avukatlarımızla geniş bir yelpazede hizmet sunuyoruz. Ticaret hukuku, iş hukuku, aile hukuku ve daha fazlası için en uygun uzmanı seçebilir ve sorularınızı profesyonel bir şekilde çözebilirsiniz.
- Güvenli ve Gizli Danışmanlık: Tüm görüşmeleriniz son SSL sertifikalı şifreleme ile korunur, kişisel bilgileriniz ve hukuki verileriniz güvenli bir şekilde saklanır. Gizliliğiniz bizim için önemlidir.
- Kullanıcı Dostu Platform: Basit ve etkili kullanıcı arayüzümüz ile hukuki danışmanlık sürecinizi kolayca yönetebilir, belgelerinizi dijital olarak paylaşabilir ve görüşmelerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.