Ceza Hukukunda Yargılamanın Yenilenmesi CMK Madde 311-323
Ceza hukukunda yargılamanın yenilenmesi, mahkeme tarafından verilen kesin bir hükmün yeniden mahkemeye taşınması anlamına gelir. Ceza alan kişinin lehine veya aleyhine yeniden yargılama yapılabilir. Yargılamanın yenilenmesi, olağanüstü bir kanun yoludur.
Yargılamanın Yenilenmesi Nedir?
Ceza Hukukunda Yargılamanın Yenilenmesi CMK Madde 311-323 kanununa göre mahkeme tarafından çıkan bir kararın kesinleşmesi ardından yeniden yargılama talebinde bulunulması mümkündür. Yeniden yargılanma, uyuşmazlık kuralarına göre yapılması mümkün olmayan ancak olağanüstü kanun yolu olduğu için her iki tarafından da talepte bulunabileceği bir kanun yoludur. Yeniden yargılama talebinde bulunulması için ceza veren mahkemeye müracaat edilmesi ve yeniden yargılanma dilekçesi yazılması gerekir.
Yeniden yargılanma yapılması için birtakım şartların oluşması gerekir. Mahkemede kullanılan deliller dışında ancak yeni bir delille mahkemeye yeniden yargılama talebinde bulunabilir. Karar çıkmadan önce mahkeme tarafından dikkate alınmayan sebeplerle yeniden yargılama talebinde bulunulamaz. Yeniden yargılanma şartının oluşması için taraflardan birinin mahkemede öne sürülmeyen yeni bir delille müracaat etmesi gerekir.
Yargılanmanın Yenilenmesi Talebi Ne Zaman Yapılmalı?
Ceza Hukukunda Yargılamanın Yenilenmesi CMK Madde 311-323 kanunu kapsamında yargılamanın yenilenmesi talebi, hüküm veren mahkemeye yeniden yargılanma dilekçesi verilerek yapılır. Yeniden yargılanma, hüküm giyen taraf için yapılabileceği gibi hükümlü kişi, suçsuzluğunu ispat etmek adına yeni bir delil sunarak mahkemeye başvuru yapabilir. Yargılanmanın yenilenmesi için zaman aşımı kavramı yoktur. Her iki taraf da herhangi bir zamanda dilekçe vererek yargılanmanın yenilenmesi talebinde bulunabilir.
Kesinleşmiş ceza mahkemesi kararlarında; AİHM başvurusu bireysel olarak yapılmışsa kararın kesinleşmesi ardından 1 yıl içerisinde kararı veren mahkemeye başvuru yapılması gerekir. AİHM tarafından verilen kararların yeniden yargılanmasını talep etmek için 1 yıl içerisinde mahkemeye yeniden yargılanma dilekçesi yazılması gerekir. Hükümlünün yakalanmamış olması veya ölmesi gibi durumlar, yeniden yargılanma başvurusu yapılmasına engel değildir.
Ceza Hukukunda Yargılamanın Yenilenmesi CMK Madde 311-323; Hükümlü Lehine Yargılamanın Yenilenmesi Nedir?
Ceza Hukukunda Yargılamanın Yenilenmesi CMK Madde 311-323 kanunu kapsamında mahkeme tarafından kesinleşen bir kararda her iki tarafın yeniden yargılanma talebinde bulunması mümkündür. Yeniden yargılanma yapılması için yeni olayların ve yeni delillerin öne sürülmesi gerekir. Hükümlü, yeniden yargılanma talebinde bulunacaksa yeni olaylar ve yeni deliller sunarak mahkeme karşısına çıkmalıdır. Yeniden yargılanmanın hükümlü lehine olması için CMK md.311 kanununda maddeler düzenlenmiştir.
Yargılamada sahte belge kullanılmış olması, hükümlünün yeniden yargılanma talebinde bulunması için sebeptir. Sahte belgelerin mahkeme tarafından incelenmiş olması ve bu belgelere dayanarak hükümlünün ceza almış olması gerekir. Bu belgeler, mahkemece dikkate alınmamışsa yeniden yargılama için geçerli bir delil sayılmaz. Belgelerin sahteliğinin anlaşılması durumunda yeniden yargılanma kararı ile mahkeme sonucu hükümlünün lehine olabilir.
Ceza Hukukunda Yargılamanın Yenilenmesi CMK Madde 311-323; Hükümlünün Aleyhine Yargılamanın Yenilenmesi Nedir?
Yargılamanın yenilenmesi, mahkeme tarafından çıkan kesin sonucun yeniden incelenmesi adına talepte bulunulmasıdır. Her iki tarafın yeniden yargılanma başvurusunda bulunması için zamanaşımı kavramı yoktur. Hükümlünün mahkeme sahte belge kullanması, hükümlü lehine görev kusuru işlenmesi, sanığın ikrarı gibi maddeler, yeniden yargılanmanın hükümlünün aleyhine sonuçlanmasına sebep olan maddelerdir. Yeniden yargılanma yapılması için yeni deliller ve yeni olaylar olmalıdır.
Ceza Hukukunda Yargılamanın Yenilenmesi CMK Madde 311-323; Yargılamanın Yenilenmesi Hangi Hallerde Yapılmaz?
Anayasada yer alan maddelere göre bazı hallerde yargılamanın yenilenmesi yapılması mümkün değildir. Hükümlünün aldığı cezanın alt ve üst sınırının değişmesi, cezasının artması ya da azaltılması talebi ile yeniden yargılanma başvurusu yapılamaz. Suç vasfının, alınan karara göre ortadan kalktığını gösteren bir delil olmadığı sürece cezanın süresinde değişmesi adına yeniden yargılanma mümkün değildir.
- Hızlı Erişim: Online platformumuz sayesinde, hukuki danışmanlık hizmetlerine anında ulaşabilir ve acil durumlarınızda hızlı çözümler alabilirsiniz. Randevu alma veya fiziksel ofis ziyaretine gerek kalmadan, ihtiyaç duyduğunuz desteği hemen sağlayabilirsiniz.
- Maliyet Etkinliği: Hizmetlerimizi çevrimiçi olarak sunarak, geleneksel hukuk bürolarının sunduğu yüksek maliyetlerin önüne geçiyoruz. Ücretlendirme, danışmanlık hizmeti başlamadan önce net ve şeffaf bir şekilde belirlenir, bu da bütçenizi daha iyi yönetmenize olanak tanır.
- Kapsamlı Uzmanlık: Farklı hukuk alanlarında uzmanlaşmış avukatlarımızla geniş bir yelpazede hizmet sunuyoruz. Ticaret hukuku, iş hukuku, aile hukuku ve daha fazlası için en uygun uzmanı seçebilir ve sorularınızı profesyonel bir şekilde çözebilirsiniz.
- Güvenli ve Gizli Danışmanlık: Tüm görüşmeleriniz son SSL sertifikalı şifreleme ile korunur, kişisel bilgileriniz ve hukuki verileriniz güvenli bir şekilde saklanır. Gizliliğiniz bizim için önemlidir.
- Kullanıcı Dostu Platform: Basit ve etkili kullanıcı arayüzümüz ile hukuki danışmanlık sürecinizi kolayca yönetebilir, belgelerinizi dijital olarak paylaşabilir ve görüşmelerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.