Ceza Hukuku
Suç kavramının incelendiği ceza hukuku, kamu hukuku alanını da kapsamaktadır. Ceza davaları ağır ceza mahkemesi ve asliye ceza mahkemeleri üzerinden yürütülmektedir. 5237. Maddenin 1. Fıkrası üzerinden kanunun suç saymadığı hiçbir eyleme suç verilemez ibaresi bulunmaktadır. Bu ibareye göre aynı zamanda suç olan bir eylem için kişi adli para cezasına ya da hapis cezasına çarptırılabilir.
Ceza Hukuku Kanun Unsuru
Yapılan eylemin suç tanımına birebir uygun olması durumunda, suçlunun mahkeme sürecine tabi tutulması uygun görülmektedir. Ceza hukuku, geniş bir hukuk yelpazesini içerisinde bulundurmakta, fiili bizzat işeyen kişi üzerinden değerlendirilerek kanunlar başvurmaktadır. Kanun unsuru üzerinden kendisine veya başkasına yarar sağlamak amacıyla zarar verici eylemlerde bulunmak, toplumun huzur ve refahını kaçırmak suç sayılmaktadır.
Türk Ceza kanunun 20. Maddesinin 1. Fıkrası gereğince ‘’ceza sorumluluğu, her ne maksatla olursa olsun şahsi olarak alınmaktadır’’ Eylemi işleyen kişi üzerinden değerlendirilir ve ceza eylemi işleyen kişi ya da kişilere verilecek şekilde kanunlar üzerinden uygulanacaktır.
Ceza Hukuku Maddi Unsur
Ceza hukuku çerçevesinde maddi unsur, kişinin ya da kişilerin yapılan eylemi kasıt ile yapması durumunda değerlendirilir. Dış dünyaya karşı bir iş ortaya çıkarmak, bunun maddi zarara yol açacak unsurlara dayanmasına göre kanunlar üzerinden değerlendirilmesi söz konusudur. Maddi unsurlara göre suçun meydana gelmesi için failin eyleme geçmiş olması ve eylemi gerçekleştirmeye dönük planlamalar yapması da yeterli olacaktır.
Tehdit, şantaj veya planlamalar yaparak hukuki alanda başka kurum ya da kişilerin can ve mal güvenliğini zedeleyecek tehditler barındırması yeterli olarak görülmektedir. Ağır ceza mahkemesi ve asliye ceza mahkemesi üzerinden değerlendirmeler yapılarak, süreç incelenmekte bu süreçte ceza avukatı da yer alabilmektedir.
Ceza Hukuku, Hukuki Aykırılık Unsuru
Hukuki aykırılık unsuru, istisnalar üzerinden değerlendirilmektedir. İşlenen suçun hukuk kanunları üzerinden incelenemez olması durumlarına göre incelemeler yapılmaktadır. Ceza hukuku çerçevesinde her durum ve eylem göz önünde bulundurulsa da, bazı fiillerin hukuka uygunluk tanımamasına göre aykırılık unsuru üzerinden incelemeler yürütülür.
TCK 25 madde üzerinden hakkın kullanılması aynı zamanda TCK 24. Madde üzerinden meşru savunma hakları da bu durumlarda devreye girecek şekilde değerlendirilmektedir. Örneğin; cebir ve şiddet altına işlenen suçlar üzerinden ya da ilginin rızası üzerinde işlenen suçlara göre de değişiklik gösterecek, hukuki aykırılık unsurları da bulunmaktadır. Kişi veya kurumların değerlendirilmesi bu süreç üzerinden incelenecek, kanunlar çerçevesinde mahkemeye yansıtılabilecektir.
Ceza Hukuku Suç Kavramı
Suç kavramı ve suç politikası üzerinden ceza hukuk kapsamında değerlendirilmektedir. Kişi ya da kişilerin suçlu sayılması için öncellikle suçlu sayılması ya da suç kavramıyla yakından ilişkilendirilmiş kişi olması gerekecektir. Eşitliğin ve adaletin sağlanması için özel hükümler haricinde, hukuk temeline dayanan durumlar göz önünde bulundurulmaktadır. Kişinin ya da kişilerin, topluma, devlete veya bireye yönelik maddi ya da manevi zarar verici hareketleri kasten gerçekleştirmesi durumunda ceza alması uygun görülür.
Ceza alması; toplumdan uzaklaştırılması, adli para cezasıyla kamu görevini yerine getirmesine göre özel hükümler ya da kanun hükümlerine göre farklılık gösterecek şekillerde düzenlenmiştir. Kanunlar özgürlük, adalet ve eşitlik sağlamak üzerine yoğunlaşır.
Ceza Hukuku Davaları Nelerdir?
Ceza hukuku davaları, kişi veya kişilerin işlediği suç eylemelerine göre değişiklik göstermektedir. Temeli toplumun refahını ve eşitliğini sağlamak üzerine düzenlenmiş olan hukuk sistemi, ceza kanunları üzerinden temel prensiplere dayanmaktadır.
- Nitelikli dolandırıcılık.
- Kasten insan öldürmek ya da yaralamak.
- Alı koymak, tehdit ve şantaj
- Şiddet, işkence ve kavgaya karışmak.
- Devlete karşı örgütlenmek
- Devlet sırlarını açığa çıkaracak girişimlerde bulunmak. ( casusluk, veri hırsızlığı)
- Topluma karşı örgütlenmek ya da zarar verici eylemlerde bulunmak.
- Kişi ya da kişilerin özgürlüğünü kısıtlayıcı eylemlerde bulunmak.
- Kaçakçılık, kalpazanlık ve uyuşturucu temin etmek.
- Evrakta sahtecilik ve sahtecilik suçları
Ceza Hukuku Davaları Nerede Görülür?
Ceza hukuku davaları genel olarak ağır ceza avukatı ile ağır ceza mahkemesi üzerinden ya da sulh ceza mahkemesi üzerinden görülen davalardır. Bu davaların işleyişi ve suç unsurunun değerlendirilmesine göre kişi ya da kişilere hapis cezası aynı zamana adli para cezası verilmesi uygun görülecektir. Karşılıklı rıza durumlarına karşı aykırı hukuki durum üzerinden değerlendirilen davalara göre süreç farklı işleyebilmektedir. Davalar genel hatlarıyla, suçlunun toplumdan soyutlanması, mağdurun hak talebinin karşılanması aynı zamanda eşitliğin düzenlenmesi üzerine yoğunlaşmaktadır.
Kanunlar üzerinden yürütülecek davalar, Türk Ceza Kanunlarının maddelerine göre kişinin işlediği suç eylemine göre Yargıtay’ın ve savcılığın uygun göreceği karara göre değerlendirilmektedir.
Ceza Davaları Nasıl Açılır?
Ceza davaları, geniş bir hukuki sisteme bağlı olan Türkiye Adliye Sarayları ve mahkemeleri üzerinden incelenmektedir. Suçlunun ve mağdurun aynı anda dinlediği bu davaların açılması için kişinin suç eyleminin gerçekleştiği sırada kolluk kuvvetlerine başvurmasıyla dava açılabilir. Aynı zamanda dava açmak için sulh ya da ağrı ceza mahkemesine başvuru yapılması, dilekçe yazılası da dava açılması için yeterli bir süreçtir.
Mağdurun dava açması için yapması gereken mahkemeye suç duyurusunda bulunmak ve suçlunun aranması, tutuklanması için işlemlerin başlatılmasını sağlamak olacaktır. Cinsel suçlar, dolandırıcılık, örgüt suçları, tehdit ve yaralama suçları da bu dalda incelenirken, kasten insan öldürme suçları da bu hukuk dalında incelenmektedir.
Ceza Hukuku Ceza Avukatı Görev Tanımı
Ceza hukuku alanında görev yapmakta olan ceza avukatı, öncellikle devletin otoritesi ve toplumun refahını bozacak herhangi bir eylemde bulunmuş suçlunun yakalatılması için işlem yapılmasını sağlayabilecek birincil kişiler arasında yer almaktadır. Ceza kanunlarını incelemiş, bu alanda eğitim almış olan hukuk insanı, dava sürecinde müvekkilinin kanunlar üzerindeki hakkının mahkemeyle birlikte paylaşılarak bulunması, savunulması ve eşitliğin sağlanmasını temenni etmektedir. Profesyonel ve uzman bir yaklaşım sergileyerek, kanunları inceler, müvekkilini mahkemede savunur, delil toplar ve aynı zamanda dosya hazırlayarak sürecin başlamasında etkili olur. Suç duyurusu veya itiraz dilekçeleri de ceza avukatı aracılığıyla yapılabilecek şekilde hukuk sisteminde yerini almıştır.
Ceza Hukukunda Mahkeme Süreci
Ceza mahkemesi ve süreci davanın aynı zamanda suç eyleminin kriterlerine göre değişmektedir. Suça göre tanıkların ifadelerinin alınması, incelenmesi ve mahkemede savunma sürecinin başlaması şeklinde ilerler. Delil gerektiren durumlarda, delillerin toplanması ve gerçekliğinin araştırılmasıyla birlikte kişi veya kişilerin suç teşkil eden durum nedenlerinin de irdelenmesi gerekebilmektedir.
Şartlı salıverme, tutuklanma, gözaltına alınma ya da alı koyma hakları da mahkeme sürecinde devam edebilecek kanun hükümleri arasında yer almaktadır. Suçlu aynı zamanda hapisteyken de mahkeme devam ederek, eylemin nedenleri araştırılmaya devam edebilmektedir.
Ceza Avukatı Ve Danışmanlık Bürosu
Hukuk Büroları, ceza hukuku üzerinden müvekkillerinin hak taleplerinin karşılanmasını sağlayacak uzman bir kadrolarla çalışmaktadır. Ceza mahkeme sürecinin takip edilmesi, müvekkilin bilgilendirilmesi, delilerin toplanması, dosya hazırlanması aynı zamanda mahkeme savunmasını da bu süreçte yerine getirecektir. Suç kavramı üzerinden yürütülmekte olan kanunların, uzman avukatlar tarafından incelenmesiyle birlikte müvekkilin de sorularına cevap bulabileceği düzenlemelere yer verilmiştir. Türkiye ceza hukuku çerçevesinde gerekli olan bütün hukuki düzenlemelere yer verilmiştir.
- Hızlı Erişim: Online platformumuz sayesinde, hukuki danışmanlık hizmetlerine anında ulaşabilir ve acil durumlarınızda hızlı çözümler alabilirsiniz. Randevu alma veya fiziksel ofis ziyaretine gerek kalmadan, ihtiyaç duyduğunuz desteği hemen sağlayabilirsiniz.
- Maliyet Etkinliği: Hizmetlerimizi çevrimiçi olarak sunarak, geleneksel hukuk bürolarının sunduğu yüksek maliyetlerin önüne geçiyoruz. Ücretlendirme, danışmanlık hizmeti başlamadan önce net ve şeffaf bir şekilde belirlenir, bu da bütçenizi daha iyi yönetmenize olanak tanır.
- Kapsamlı Uzmanlık: Farklı hukuk alanlarında uzmanlaşmış avukatlarımızla geniş bir yelpazede hizmet sunuyoruz. Ticaret hukuku, iş hukuku, aile hukuku ve daha fazlası için en uygun uzmanı seçebilir ve sorularınızı profesyonel bir şekilde çözebilirsiniz.
- Güvenli ve Gizli Danışmanlık: Tüm görüşmeleriniz son SSL sertifikalı şifreleme ile korunur, kişisel bilgileriniz ve hukuki verileriniz güvenli bir şekilde saklanır. Gizliliğiniz bizim için önemlidir.
- Kullanıcı Dostu Platform: Basit ve etkili kullanıcı arayüzümüz ile hukuki danışmanlık sürecinizi kolayca yönetebilir, belgelerinizi dijital olarak paylaşabilir ve görüşmelerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.