Çekişmeli Boşanma Davaları
Boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli olarak açılabilir. Anlaşmalı boşanma davalarına göre çekişmeli boşanma davaları daha zorludur ve uzun sürede sonuçlanabilme özelliğine sahiptir. Çekişmeli boşanma davaları kanunda gösterilen özel veya genel boşanma sebeplerine dayandırılarak açılabilir.
Çekişmeli Boşanma Davaları Nedir?
Çekişmeli boşanma davaları evlilik ile ilgili konuların en az birinde uzlaşamama nedeniyle açılan davalardır. Örneğin taraflar nafaka, velayet, maddi-manevi tazminat vb. unsurlarda karşılıklı anlaşma sağlayamamış olabilirler.
Anlaşmalı boşanma davası dışında kalan her türlü nedene dayanılarak açılan dava çekişmeli boşanma davası olacaktır.
Eşlerden biri boşanmayı istemiyorsa veya yalnızca bir nedenden ötürü bile taraflar arasında anlaşmazlık varsa çekişmeli boşanma davası açılabilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Açmak için Bir Şart Bulunuyor mu?
Anlaşmalı boşanma davalarında evliliğin en az bir sene sürmüş olması, iki tarafın da mahkemede bizzat dinlenmesi, her konuda anlaşmanın sağlanması gibi şartlar vardır. Bu şartlar sağlanıyorsa kişiler anlaşmalı olarak hızlı bir şekilde boşanabilirler.
Çekişmeli boşanma davalarında ise böyle bir şart yoktur. Taraflar arasındaki anlaşmazlıklar, uyuşmazlıklar nedeniyle çekişmeli boşanma davası açılabilir. Anlaşmalı boşanma davalarında olduğu gibi en az 1 yıl evliliğin sürmesi gibi bir koşul da bulunmaz.
Çekişmeli Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı davalara göre daha uzun sürer. Kanıtların sunulması, tarafların iddialarının incelenmesi, uzlaşmanın sağlanması vb. nedenler sürecin daha uzun olmasına yol açar.
Her davada durum değişkenlik göstereceği için çekişmeli boşanma davaları kesin olarak şu kadar sürede sonuçlanır demek mümkün değildir. Birçok etken boşanma davalarının seyrini değiştirebilir.
Tebligat süreci, mahkeme yoğunluğu, talep ve iddialar, davanın zorluğu, dinlenecek tanık sayısı, keşiflerin yapılması, delillerin toplanması-değerlendirilmesi, adli tatil olması, özel durumların ortaya çıkması vb. davaların süresini etkiler.
Çoğunlukla çekişmeli boşanma davalarında bir ön inceleme duruşması yapılır. 2 veya 3 tane tahkikak duruşması gerçekleşebilir. Bu koşullar altında çekişmeli bir boşanma davasında 3-4 oturumdan sonra hakim karara varabilir.
Çekişmeli Boşanma Davalarında Temyize Gidilir mi?
Çekişmeli boşanma davasında çıkan karar için her iki tarafın da temyiz hakkı bulunur. Boşanma davalarındaki kararlar temyize götürülebilir.
Temyiz süresi ise ortalama 1 yıl olarak belirlenmiştir. Temyiz incelemesi bu sürede tamamlanır ve kesin bir karar verilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Sebepleri
Çekişmeli boşanma davaları genel ve özel boşanma sebepleri temel alınarak açılabilmektedir. Boşanma davalarında taraflar bir ya da birçok konuda anlaşma sağlayamamış olabilirler.
Özel boşanma nedenleri kanunda sınırlı sayıda gösterilmişken genel boşanma sebepleri ise daha geniş kapsamlı olarak ele alınmıştır. Bir kişi eğer koşulları bulunuyorsa her iki nedenle de boşanma davası açabilir.
Özel boşanma sebepleri mutlak boşanma sebepleri olarak da isimlendirilir. Eğer bir dava her iki nedenle de açılmışsa hakim kararı iki türde ayrı ayrı almalıdır.
Özel boşanma nedenlerinde davayı açan kişi karşı tarafın kusurlu olduğunu veya söz konusu fiilin ağırlığını ispatlamakla yükümlü değildir. Özel boşanma sebebi ispatlandığında hakim boşanma kararı verebilir.
Çekişmeli Boşanma Davalarında Özel Boşanma Sebepleri
Boşanma davalarında özel boşanma sebepleri Türk Medeni Kanunu’nda 161 ile 165.maddeler arasında gösterilmiştir. Özel boşanma sebepleri şunlardır:
- Eşin zina yapması
- Eşin diğer eşin hayatına kast etmesi, ona pek kötü muamele etmesi ve onur kırıcı şekilde davranması
- Eşin haysiyetsiz yaşam şeklini sürekli hale getirmesi, küçük düşürücü suç işlemesi
- Eşin akıl sağlığının yerinde olmaması ve bunun sağlık kurumu tarafından tespit edilmesi
- Eşin terk etmesi ve evlilik yükümlülüğünü yerine getirmemesi
Bu belirtilen maddeler çekişmeli boşanma davalarının dayandığı özel yani mutlak boşanma nedenleridir.
Çekişmeli Boşanma Davalarında Genel Boşanma Sebepleri
Genel boşanma sebepleri ile de çekişmeli boşanma davası açılabilir. Evlilik birliğinin temelden sarsılmış olması genel boşanma nedenleri arasındadır. En yaygın genel boşanma sebebi ise şiddetli geçimsizliktir.
Meydana gelen sebepten ötürü eşler için evliliği sürdürmenin çok zor hale gelmesi gerekir. Genel boşanma sebepleri ile dava açılmışsa hem davacı hem davalı tarafın iddialarını ve karşı tarafı kusurluluğunu ispatlaması gerekir.
Hakaret etme, aşağılama, sevgi ve saygının kaybolması, şiddet, dini-kültürel-sosyal farklılıklar, mizaçların farklı olması vb. nedenler de genel boşanma sebepleri kapsamındadır.
Davayı açan taraf daha az kusurlu ise davalı tarafından yapılan itiraz dikkate alınmaz. Hakim bu durumda boşanma kararı verir. Davalı taraf davacının daha kusurlu olduğunu iddia ediyorsa bunu kanıtlamalıdır.
Yargıtay tarafından kabul edilen bazı genel boşanma sebepleri arasında cinsel ilişkiden kaçınma, güven sarsan davranışlar, eşlerin birbirlerinin ailelerine kötü davranması hakaret etmesi, ahlaksızlık suçlamalarının yapılması, eşin çocukların bakımı ile ilgilenmemesi vb. nedenler de bulunur.
Çekişmeli Boşanma Davaları Nereye Açılır?
Çekişmeli boşanma davaları için yetkili olan mahkeme eşlerin beraber son altı aydır oturdukları evin yer mahkemesidir. Ayrıca eşlerden birinin yerleşim yerindeki mahkemede de dava açılabilir.
Çekişmeli boşanma mahkemelerine Aile Mahkemeleri bakar. Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerler de vardır. Buralarda da Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açılabilir.
Çekişmeli Boşanma Davaları Nafaka, Maddi-Manevi Tazminat Alınabilir mi?
Çekişmeli boşanma davalarında en çok görülen durumlardan biri de nafaka ve maddi-manevi tazminat talepleridir. Taraflar bu konularda anlaşma sağlayamamışlarsa çekişmeli boşanma davası açarlar. Her konuda uzlaşma gerçekleşirse ve gerekli koşullar bulunuyorsa çiftler anlaşmalı olarak boşanabilirler. Anlaşmalı boşanma davalarında bu unsurlar için genellikle taraflar bir protokol hazırlayıp mahkemeye sunarlar.
Çekişmeli Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı
Mal paylaşımları için tarafların çekişmeli boşanma davası dışında ayrı bir dava açmaları gerekiyor. Genellikle çekişmeli boşanma davasının karara bağlanmasının beklenmesi daha iyidir ancak boşanma davası esnasında da mal paylaşımı için ayrı bir dava açabilirsiniz.
Boşanma kararı alındıktan sonra 1 yıl içinde ayrı bir dava olarak mal paylaşımı davası açılabilir. Boşanma nedeniyle eşler arasında mal rejimi sona erer. Değer artış payı, katılma alacağı gibi talepler olabilir. Dava boşanma süreci devam ederken açıldığı takdirde mahkeme kararın kesinleşmesini bekler.
Ziynet eşyaları ile ilgili olaraksa ayrı bir dava açmaya gerek yoktur. Şahsi ve ziynet eşyalarının eşinizde kalması durumunda bunları çekişmeli boşanma davasında talep edebilirsiniz.
Bu durumda bir avukat ile süreçte ilerlemek çok daha verimli sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Taleplerde ispat etme de önem taşır.
1 yıl Dolmadan Çekişmeli Boşanma Davası Açılabilir mi?
Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanma davalarında olduğu gibi süre koşulu içermez. Evleneli bir yıl olmamışsa açacağınız boşanma davası eşinizle her konuda uzlaşma sağlasanız bile çekişmeli boşanma davası olacaktır. Anlaşmalı boşanabilmek için evlilik birliğinin en az 1 yıl sürmüş olması gerekir.
Boşanma davalarında uzman bir avukat hizmeti almanız büyük önem taşır. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında lehinize sonuç çıkması, herhangi bir hak kaybı olmaması, sürecin daha kısa sürmesi vb. için avukat desteği alabilirsiniz. Deneyimli bir avukat aracılığıyla davaları sürdürmeniz kuşkusuz ki menfaatinize olacaktır.
Boşanma davalarında uzmanlaşmış bir avukatlar ile iletişime geçerek bu süreçte hizmet alabilirsiniz. Danışmanlık ve dava hizmetlerinde ücretler ise dava koşulları detaylıca değerlendirildikten sonra net olarak belirlenir.
- Hızlı Erişim: Online platformumuz sayesinde, hukuki danışmanlık hizmetlerine anında ulaşabilir ve acil durumlarınızda hızlı çözümler alabilirsiniz. Randevu alma veya fiziksel ofis ziyaretine gerek kalmadan, ihtiyaç duyduğunuz desteği hemen sağlayabilirsiniz.
- Maliyet Etkinliği: Hizmetlerimizi çevrimiçi olarak sunarak, geleneksel hukuk bürolarının sunduğu yüksek maliyetlerin önüne geçiyoruz. Ücretlendirme, danışmanlık hizmeti başlamadan önce net ve şeffaf bir şekilde belirlenir, bu da bütçenizi daha iyi yönetmenize olanak tanır.
- Kapsamlı Uzmanlık: Farklı hukuk alanlarında uzmanlaşmış avukatlarımızla geniş bir yelpazede hizmet sunuyoruz. Ticaret hukuku, iş hukuku, aile hukuku ve daha fazlası için en uygun uzmanı seçebilir ve sorularınızı profesyonel bir şekilde çözebilirsiniz.
- Güvenli ve Gizli Danışmanlık: Tüm görüşmeleriniz son SSL sertifikalı şifreleme ile korunur, kişisel bilgileriniz ve hukuki verileriniz güvenli bir şekilde saklanır. Gizliliğiniz bizim için önemlidir.
- Kullanıcı Dostu Platform: Basit ve etkili kullanıcı arayüzümüz ile hukuki danışmanlık sürecinizi kolayca yönetebilir, belgelerinizi dijital olarak paylaşabilir ve görüşmelerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.