Hukuk Temyiz
Hukuk temyiz aşamasında mahkeme tarafından alınan kararın gerekli olan başvuruların yapılması sonrasında yeniden ele alınma hakkıdır. İstinaf ve temyiz olağan hukuk yollardır. Kararın yeniden gözden geçirilmesini hukuki yollar ile de tamamlama gibi bir hakkınız da bulunuyor. Aynı zamanda olağanüstü hukuki yollara da başvurulabilir. Her iki aşamada da alanında uzman avukatlar size gerekli olan bilgileri anında sunacak ve başvuru adımlarını tamamlayacaktır. Ayrıca sürecin ilerleyişine dair gerekli olan bilgilendirmeler de anında tarafınıza sunulacaktır.
İstinaf Nedir? Detaylar Nelerdir?
Hukuk temyiz adımlarının öncesinde istinaf adımına dair detaylı bir bilgi alınması gerekmektedir. İstinaf adımı ikinci derece itiraz adımı olarak kendini göstermektedir. Alınan kararın istinaf hakkının kullanılması için kesin kararın alınmasının üzerinden 7 gün geçmeden gerekli olan başvuruların tamamlanması gerekir.
İstinaf hakkının kullanılması için kesin kararın alınmasının sonrasında taraflara tebliğ edilmesi lazımdır. Tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde gerekli olan başvurular tamamlanmalıdır. Eğer tebliğden kaynaklanan bir istinaf kullanma sorunu meydana gelirse bunun için de ayrıca bir itirazda bulunma hakkınız vardır.
Dilekçe Hazırlama Süreci
İstinaf hakkının dilekçe ile talep edilmesi gerekmektedir. Dilekçede istinaf hakkının neden gerek olduğu ile alakalı da dilekçede bütün detaylara yer verilmelidir. Bu detaylara yer verilmemesi durumunda istinaf hakkının verilmeme gibi sonuçları doğabilir. Fakat bir suçlunun bulunduğu eylem sebebi ile mağdur olan kişinin istinaf hakkını talep ederken ayrıca bir gerekçe bildirmese dahi gerekli olan istinaf hakkı şahıslara sunulacaktır. Ayrıca cezai müeyyidesi, 15 sene ve daha üzerinde olan cezaya çarptırılan kişilerin kararları Bölge mahkemeleri tarafından yeniden ele alınır. Bir talepte bulunulmasa dahi konuda mahkeme kontrolleri eksiksiz yapar.
Hukuk Temyiz Zaman Kısıtlaması Var Mı?
Hukuk temyiz hakkının kullanılması için mahkeme kararının kesinleşme zorunluluğu vardır. Mahkeme kararının kesinleşmesinin hemen sonrasında tebliğ süreci başlayacaktır. Tebliğin kişilere ulaştırılmasının hemen sonrasında 15 günlük bir başvuru süresi başlar. Bu 15 günlük süre içerisinde gerekli olan temyiz başvurularının tamamlanması gerekir. Aynı şekilde tebliğin iletilmesinden kaynaklanan sorunlar meydana gelirse bunun için temyiz hakkının tarafınıza iade edilmesi için başvuruda bulunma hakkınız vardır. Hukuk temyiz hakkının korunması ve kişilerin mahkemede alınan kararları kontrole tabi tutturmaları konusunda bir fırsat vermektedir.
Hukuk Temyiz Sürecinde Temel Unsurlar Nelerdir?
Hukuk temyiz süreci bağlamında dikkate alınması gerekenler;
- İstinaf adımının sonrasında tüketilecek bir diğer hukuki yol da temyizdir. Temyiz için de aynı istinaf adımında olduğu gibi dilekçe ile gerekli olan başvuruların yapılması lazımdır.
- Dilekçede temyizin neden talep edildiğine dair gerekçeler sıralanmalıdır. Bu gerekçelerin verilmemesi durumunda kişilerin temyiz istekleri de kabul edilmeyecektir.
- Bir dava kapsamında temyiz hakkının kullanılabilmesi için o davanın tarafı olmak gerekir. Bir tarafın eşi, annesi, avukatı gibi kişilerin de gerekli olan temyiz başvurusunu tamamlama imkanı vardır. Bu konuda bir kısıtlama getirilmemiştir. Dileyen kişiler avukata gerekli olan tüm vekaletin verilmesinin hemen sonrasında hem başvuru hem de temyizin takibi gibi adımların her biri avukat tarafından üstlenilebilir.
- Davanın tarafı olmasa da yaşanan suç unsurundan zarar gören kişilerin de aynı şekilde temyizde bulunma hakkı vardır.
- Sadece tarafların değil aynı zamanda Cumhuriyet Savcısı da temyiz hakkını kullanma imkanına sahiptir. Bu alanda beraat kararı alınmış bir kişi için hukukun onun lehine kullanılması dolayısıyla temyiz davası açılmasına genel olarak izin verilmemektedir.
Bu detaylara bakıldığı zaman alanın kararların kontrol edilmesi ve yargı yolunun itiraza açık olduğu görülmektedir.
Temyiz Usulü Konusunda Yanlışlık Meydana Gelmesi
Kişilerin temyiz dilekçesini hazırlamalarının hemen sonrasında hangi mahkemeye sunmaları gerektiği ile alakalı sorunlar yaşayabildikleri de görülüyor. Bu alanda yanlış bir mahkemeye dilekçenin sunulması temyiz hakkının ellerinden alınması ya da hakkın yanmasına sebebiyet vermez. Temyiz konusunda uzman olan bir hukuk bürosundan yardım alarak usul ve esas konusunda tam donanımlı şekilde başvurunun yapılması ve olumlu yanıt alınması sağlanabilir.
Hangi Durumlarda Temyiz Gerçekleştirilemez?
Temyiz başvurusunun yapılmasının sonrasında olumsuz yanıt alacağı net olan bazı detaylar da söz konusudur. Örneğin aşağıda sıralanacak olan durumlarda temyiz başvurusunun direkt olarak reddine karar verilir;
- Kişilerin almış oldukları adli para cezasının akabinde istinaf başvurusu yapmaları ve bu istinaf başvurusunun da reddedilmesi durumunda kişilerin temyizde bulunma gibi bir hakları yoktur. Temyiz başvurusu yapılsa dahi esasen bu karar reddedilecektir.
- 5 sene ve daha altında verilen hapis cezalarının istinaf başvurusunun reddedilmesi durumunda yeniden temyiz adımının atılmasına imkan tanınmaz. Beş seneyi aşan hapis cezalarında ise bu hakkın yeniden kullanılması mümkün kılınmıştır.
- Kişilerin on yıl ve altında hapis alması ve daha sonrasında beraat almasına ilişkin istinaf başvurusu yapıldıysa ve bu başvuru reddedildiyse yeniden temyiz yolu açılmayacaktır.
- Davanın düşmesine dair verilen kararlarda da aynı durum söz konusudur. Bir davanın düşmesine ilişkin istinaf yolunun kullanılmasının sonrasında başvurunun esasen reddine karar verilebilir. Bu durumda aynı konu üzerinden temyiz hakkının kullanılmasına olanak tanınmayacaktır.
Bu hususlarda temyiz başvurusunun gerekli olmadığına dair avukatınız tarafından gerekli olan uyarı yapılarak en azından başvuru süreci ile uğraşma zahmetinden kurtarılabilirsiniz
Olağanüstü Hukuk Yolları Nelerdir?
Bir mahkeme kararının yeniden gözden geçirilmesi, hukuken uygunluğunun incelenmesi ya da yargılamanın yeniden yapılması gibi konularda olağanüstü seçenekler de vardır. Örneğin yargılamanın tekrarlanması için şu hususlar söz konusu olmalıdır;
- Hakimin yargılama sırasında sanığı işlemiş olduğu suçların dışında yargılamaya tabi tutması durumunda yeniden yargılama talep edilebilmektedir.
- Şahitlerin ya da bilirkişinin mahkemeyi yanıltıcı bir tutum takınması durumunda da aynı şekilde olağanüstü hukuk yolları alınır. Bu alanda sadece yargılama yenilenmez. Aynı zamanda yanlış beyanda bulunan kişilere de cezai yaptırım uygulanacaktır.
- Mahkemenin gidişatını değiştirebilecek ve farklı bir sonuç elde edilmesini sağlayacak bir yeni delilin ortaya çıkması da yargılamanın yenilenmesi için yeterli bir sebeptir. Yargılamanın sonucunu etkilemeyecek önem derecesi düşük olan deliller için aynı durum söz konusu değildir.
- Bir sanığın beraatına karar verilmesine rağmen mahkeme heyeti karşısında suçunu tekraren dile getirmesi gibi durumlara da rastlanıyor. Bu tür durumlarda da yargılamanın yeniden ele alınması söz konusu olabilmektedir.
Bu detaylar kapsamında bir gelişme fark edildiği zaman yargılamanın yenilenmesi istenebilir. Yargılanmanın yenilenmesi sürecinde de sadece alanında uzman olan isimler ile iş birliği yaparak başvuruları onun üzerinden gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Hukuk Temyiz Hakkında Konunun Uzmanları ile Tanışın!
Hukuk temyiz işlemleri sırasında bu konuda nitelikli şekilde destek sunan hukuk bürolarının tercih edilmesi gerekiyor. Hukuk Büroları aracılığı ile temyiz ve istinaf hakkında tüm başvuru ve süreç takip desteklerini alabilirsiniz. Sürece dair dikkat çeken unsurların başında hukuk bürosunun geçmişte almış olduğu olumlu dosya sonuçlarıdır. Avukatlar bu konuda size tüm bilgileri eksiksiz şekilde sunacak ve sürece yön verecektir. İletişim kurarak dilerseniz vekaletinizi vererek tüm başvuru ve takip adımlarının avukat tarafından gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz.
- Hızlı Erişim: Online platformumuz sayesinde, hukuki danışmanlık hizmetlerine anında ulaşabilir ve acil durumlarınızda hızlı çözümler alabilirsiniz. Randevu alma veya fiziksel ofis ziyaretine gerek kalmadan, ihtiyaç duyduğunuz desteği hemen sağlayabilirsiniz.
- Maliyet Etkinliği: Hizmetlerimizi çevrimiçi olarak sunarak, geleneksel hukuk bürolarının sunduğu yüksek maliyetlerin önüne geçiyoruz. Ücretlendirme, danışmanlık hizmeti başlamadan önce net ve şeffaf bir şekilde belirlenir, bu da bütçenizi daha iyi yönetmenize olanak tanır.
- Kapsamlı Uzmanlık: Farklı hukuk alanlarında uzmanlaşmış avukatlarımızla geniş bir yelpazede hizmet sunuyoruz. Ticaret hukuku, iş hukuku, aile hukuku ve daha fazlası için en uygun uzmanı seçebilir ve sorularınızı profesyonel bir şekilde çözebilirsiniz.
- Güvenli ve Gizli Danışmanlık: Tüm görüşmeleriniz son SSL sertifikalı şifreleme ile korunur, kişisel bilgileriniz ve hukuki verileriniz güvenli bir şekilde saklanır. Gizliliğiniz bizim için önemlidir.
- Kullanıcı Dostu Platform: Basit ve etkili kullanıcı arayüzümüz ile hukuki danışmanlık sürecinizi kolayca yönetebilir, belgelerinizi dijital olarak paylaşabilir ve görüşmelerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.