Boşanma Davaları Nelerdir?
Boşanma davalarınelerdir? ; boşanma davaları resmi olarak gerçekleşen evliliklerin hakim kararı ile sona ermesini sağlar. Boşanma davaları çekişmeli veya anlaşmalı türde açılabilir. Birçok özel hukuk davalarına göre farklı usulleri bulunur. Boşanma davası ile birlikte çiftler arasında düzenlenmesi gereken birçok hukuki sorun bulunabilir. Bunların uzman bir boşanma avukatı ile değerlendirilmesi ve işlem yapılması lehinize sonuç alabilmek adına önemlidir.
Boşanma Davaları Hangileridir?
Boşanma davaları nelerdir? ; boşanma davaları çekişmeli ve anlaşmalı dava türleri olarak ikiye ayrılır. Anlaşmalı boşanma davaları doğal olarak daha hızlı şekilde sonuçlanır. Sadece bir konuda bile taraflar arasında sorun varsa çekişmeli boşanma davası açılır.
Boşanma esnasında taraflar nafaka, velayet, manevi-maddi tazminat gibi konular gündeme gelir. Çekişmeli boşanma davalarında süreç daha karışık şekilde ilerler.
Boşanma davası eşler için yeni bir hukuki sonuç doğuracaktır. Mal paylaşımı ile ilgili sorunlar boşanma davası kesin olarak tamamlandıktan sonra değerlendirilir. Boşanma davası sürerken de mal paylaşımı davası açılabilir ancak bu dava boşanma davasından ayrı bir şekilde açılır ve sürdürülür.
Anlaşmalı Boşanma Davaları
Anlaşmalı boşanma davaları en hızlı sonuçlanan davalardır. Taraflar bir an önce boşanmak isterler. Bunun temel şartı iki tarafın da her konuda uzlaşmış olmalarıdır.
4721 sayılı Medeni Kanun’a göre anlaşmalı boşanabilmek için de bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.
Anlaşmalı boşanmak için kanunda belirtilen koşullar şunlardır:
- Evlilik birliğinin en az 1 yıl sürmüş olması gerekir
- Eşlerin birlikte başvuru yapması veya birinin başvurusunu diğerinin kabul etmesi gerekir
- Tarafların ikisi da davada bulunmalıdır ve hakim iki tarafı da bizzat dinlemelidir
- Protokol üzerinden anlaşma yapılmalıdır; şartların hepsi bir arada bulunmalıdır
Bu şartlar bulunmadığı takdirde dava çekişmeli boşanma davası olarak açılır. Çiftler genel itibariyle kendileri bir protokol hazırlayıp, başvurularını yaparlar. Bu durum zaman zaman sorunlara yol açabilir çünkü bazı ayrıntılar gereken özenle değerlendirilmez. İki tarafın da ortak beyanları ömür boyu sürecek bir hukuki sonucu doğuracaktır. Mal paylaşımları, maddi-manevi tazminat, nafaka, velayet gibi konular uzman bir avukat gözetiminde hazırlandığında daha verimli sonuçlar alınabilir.
Bu gibi konular uzmanlık gerektirir ve öylesine hazırlanması olumsuz sonuçlar doğurabilir. Anlaşmalı boşanma davası açmadan önce uzman bir avukata danışılması sizin için yararlı olacaktır.
Boşanma sürecinin profesyonel biçimde yürütülmesi için avukat ile iletişime geçebilir; protokol hazırlanmasında da hizmet alabilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Davası
Boşanma davaları nelerdir? ; boşanma dava türleri arasında anlaşmalı boşanma dışında bir diğer seçenek de çekişmeli boşanma davasıdır. Çekişmeli boşanma davalarında süreç çok daha uzun ve sorunlu olabilir; bu alanda uzman bir boşanma avukatı ile ilerlemek oldukça önemlidir.
Taraflar boşanırken uzlaşma sağlayamamış ve ortak paydada buluşamamışlarsa dava çekişmeli olarak açılacaktır. Çekişmeli boşanma davalarında anlaşmalı boşanma davalarında olduğu gibi bazı zorunluluklar bulunmaz. Dava açmak için tarafların belli bir süre evli kalması, anlaşmaları vb. şart değildir.
Eğer çekişmeli boşanma davası yalnızca bir tarafın isteği üzerine açılmışsa hukuken belirlenmiş olan boşanma sebeplerinden birini ileri sürer. Boşanmak isteyen kişi aynı zamanda iddia ettiği boşanma nedenini de ispatlama durumundadır.
Çekişmeli boşanma davalarında deliller büyük bir özenle ve hassasiyetle toplanıp, sunulmalıdır. Mahkeme bu deliller doğrultusunda kusur oranını tespit edecektir. Evliliğin sona ermesindeki kusur belirlenir ve bağlantılı olarak tazminat miktarı, nafaka vb. belirlenebilir.
Çekişmeli Boşanma Davalarında Kusurluluk ve Deliller
Boşanma davaları nelerdir? ; boşanma dava seçeneklerinden biri olan çekişmeli boşanma davaları aynı zamanda delillerin de sunulduğu davalardır. Belirttiğimiz gibi davacı olan taraf karşı taraf hakkındaki iddiasını ispatlamalıdır. İspatlayamaması halinde mahkeme karşısında ve alınacak hukuki sonuçlar bakımından zor durumda kalabilir.
Aynı zamanda size karşı dava açılmışsa ve kusurun daha çok karşı tarafta olduğunu iddia ediyorsanız aleyhinize yapılan suçlamaları çürütmeniz gerekir. Verilen dava dilekçesine cevap dilekçesi yazmanız gerekir ve bunun profesyonel biçimde hazırlanması son derece önemlidir.
Çekişmeli Boşanma Davalarında Deliller
Çekişmeli boşanma davalarında deliller genellikle belli kategoriler altında sunulur. En çok delil olarak sunulan araçlar arasında tanıkların beyanları, bir kereye mahsus olarak amacına yönelik kayıt, telefon kayıtları, Whatsapp içerikleri, görüşmeler, sosyal medya içerikleri bulunur.
Aynı zamanda güvenlik kamerası görüntüleri, otel ve uçak kayıtları da en sık sunulan delil araçlarındandır. Banka kayıtları, hesap kayıtları, kredi kartı ekstreleri, fotoğraf ve video kayıtları da mahkemeye delil olarak verilebilir.
Çekişmeli boşanma davaları manevi ve maddi olarak kişileri yıpratabilecek bir süreçtir. En hızlı ve verimli şekilde ilerlemek adına bu alanda tecrübeli, uzman bir boşanma avukatı çok yardımcı olacaktır. Yapılan bir yanlışlık, atlanan bir detay çekişmeli boşanma sürecinin aleyhinizde sonuçlanmasına neden olabilir, hak kaybını doğurabilir.
Boşanma Sebepleri
Boşanma davaları nelerdir? ; boşanma davalarını anlaşmalı veya çekişmeli olarak açabilirsiniz. Boşanma sebepleri özellikle çekişmeli boşanma davaları için önem taşır. Boşanma sebepleri hukuken genel ve özel boşanma sebepleri olarak ikiye ayrılır.
İki türdeki boşanma sebepleri hukuki bakımından birbirinden farklı sonuçlar doğuracaktır; bu nedenle ayrım önem kazanır. Özellikle ispatla ilgili durumlar devreye girer. Genel boşanma sebepleri söz konusu ise iki taraf da iddialarını ispatlamalı veya karşı tarafın iddiasını çürütmelidir.
Özel boşanma sebeplerinde ise davacının herhangi bir ispat yükümlülüğü yoktur. Yalnızca boşanmanın özel sebebinin ispatlanması gerekir. Genel boşanma sebepleri ile evlilik birliği sona erecekse taraflar birbirlerinin kusurlarını ispat etmelidirler.
Genel Boşanma Sebepleri
Boşanma davaları nelerdir? ; çekişmeli boşanma davalarında genel boşanma sebepleri ile evlilik sona erdirilebilir.
Hukuken genel boşanma sebebi olarak şunlar gösterilmiştir:
- Tarafların mizaçlarının uyuşmaması ve bu nedenle çıkan tartışmalar
- Geçimsizlik
- Tarafların evlilik yükümlülüklerini yerine getirmemeleri
- Şiddet, tartışma veya hakaret
- Güven sarsan davranışların sergilenmesi
Genel boşanma sebepleri arasına birçok neden girebilir.
Boşanma Davaları Nelerdir; Özel Boşanma Sebepleri
Özel boşanma sebeplerine bağlı olarak açılan davalar da vardır. Kanunlara göre özel boşanma sebepleri genel boşanma nedenlerine göre daha sınırlı sayıdadır.
Tarafların davada gösterebilecekleri özel boşanma sebepleri şunlardır:
- Hayata kast etmek, onur kırıcı ve kötü davranışlar sergileme
- Aldatma
- Taraflardan birinin diğerini terk etmesi
- Haysiyetsiz hayat sürme, suç işleme
- Akıl hastalığı
Özel boşanma sebepleri varsa davacı olan kişinin karşı tarafın kusurunu ispatlama zorunluluğu yoktur. Durumun varlığını kanıtlaması gerekir.
Boşanma Davaları Nelerdir; Boşanma Davalarında Yargılama Nasıl Yapılır?
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu doğrultusunda boşanma davasında yargılama gerçekleşir. Belli kurallar saklıdır.
Hakim eğer ki sunulan olguların varlığına dair vicdani bir rahatlık içinde değilse bunları ispat olarak kabul etmeyebilir. İstem veya re’sen olarak taraflara yemin ettirilmez.
Hakimin kanıtları serbest olarak takdir etme yetkisi vardır. Sonuçlara ilişkin yapılan anlaşmaları hakimin onaylaması gerekir yoksa geçerli olmazlar.
Taraflardan biri talep ederse duruşma gizli olarak yapılabilir.
Boşanma Davaları Nelerdir; Boşanma Davalarında Yetkili Mahkeme
Kanunen boşanma davalarına Aile Mahkemeleri bakar. Aile Mahkemelerin olmadığı yerlerde ise boşanma davaları Asliye Hukuk Mahkemeleri’nin görevi kapsamındadır.
Yetkili mahkeme Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Bağlı Kanunu’nun 4.maddesinde açıkça belirtilmiştir.
- Hızlı Erişim: Online platformumuz sayesinde, hukuki danışmanlık hizmetlerine anında ulaşabilir ve acil durumlarınızda hızlı çözümler alabilirsiniz. Randevu alma veya fiziksel ofis ziyaretine gerek kalmadan, ihtiyaç duyduğunuz desteği hemen sağlayabilirsiniz.
- Maliyet Etkinliği: Hizmetlerimizi çevrimiçi olarak sunarak, geleneksel hukuk bürolarının sunduğu yüksek maliyetlerin önüne geçiyoruz. Ücretlendirme, danışmanlık hizmeti başlamadan önce net ve şeffaf bir şekilde belirlenir, bu da bütçenizi daha iyi yönetmenize olanak tanır.
- Kapsamlı Uzmanlık: Farklı hukuk alanlarında uzmanlaşmış avukatlarımızla geniş bir yelpazede hizmet sunuyoruz. Ticaret hukuku, iş hukuku, aile hukuku ve daha fazlası için en uygun uzmanı seçebilir ve sorularınızı profesyonel bir şekilde çözebilirsiniz.
- Güvenli ve Gizli Danışmanlık: Tüm görüşmeleriniz son SSL sertifikalı şifreleme ile korunur, kişisel bilgileriniz ve hukuki verileriniz güvenli bir şekilde saklanır. Gizliliğiniz bizim için önemlidir.
- Kullanıcı Dostu Platform: Basit ve etkili kullanıcı arayüzümüz ile hukuki danışmanlık sürecinizi kolayca yönetebilir, belgelerinizi dijital olarak paylaşabilir ve görüşmelerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.